Ahad, 1 Februari 2009

14th January 2009..hari ketiga..

Hari ini hari ketiga saya di sekolah. PMD masih berjalan seperti semalam. Pengisian untuk PMD hari ini lebih kepada ceramah tentang Teknik Mendengar dan Teknik Belajar. Sesi pertama PMD dimulakan dengan kumpulan kedua, mereka diberi pendedahan tentang Teknik Mendengar yang betul. Pada sesi pertama ini, saya mengendalikan ceramah dengan dibantu oleh Rasidi. 

Seterusnya sesi kedua bersama kumpulan pertama tingkatan 1,  giliran Rasidi pula memberi ceramah tentang Teknik Belajar. Kami membahagikan tugas agar tiada pertindihan atau salah seorang daripada kami dilihat menguasai semua tugasan. Saya berasa sangat bersyukur kerana pada saya sangat mudah bekerjasama dengan Rasidi, beliau juga sangat bertolak ansur dan sangat terbuka. PMD tamat pada pukul 1.50 petang. Seterusnya saya menghadiri perjumpaan Unit Beruniform.  Bermula dari pukul 2.00 petang dan tamat pada pukul 3.00 petang. Sama seperti semalam, saya juga terlibat dengan latihan merentas desa. Selesai latihan, kami di benarkan pulang. 

Hari ini saya berasa lebih selesa berada di sekolah. Saya juga berasa seronok dengan tugasan yang diberikan. Walaupun pada mulanya agak tertekan, kerana melayan kerenah pelajar yang bermacam ragam, namun saya positifkan diri,  inilah setting sebenar.. inilah juga  yang perlu saya hadapi sekarang dan masa depan. Mendengar rungutan rakan-rakan di sekolah lain yang lebih mencabar, saya patut dan harus bersyukur kerana sekolah saya adalah sekolah yang terdiri daripada pelajar-pelajar yang terpilih dan mempunyai rekod displin yang baik. Jika ada pun, hanya segelintir dan sangat kecil jumlahnya berbanding sekolah lain di sekitar Kuala Kubu. Saya dapati, agak mudah mengendalikan pelajar tingkatan satu. Ini kerana mereka sangat patuh dan bersemangat.  Apabila melihat mereka memberi respon terhadap apa yang saya sampaikan, ia seolah-olah satu kekuatan kepada saya untuk terus memberikan yang terbaik kepada mereka. Semoga esok lebih baik.. amin..

  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan